Home » Pijn in onderbuik vrouw

Pijn in onderbuik vrouw

Oorzaken van pijn in onderbuik bij vrouwen

Pijn in onderbuik vrouw. Alle vrouwen ervaren van tijd tot tijd pijn in de onderbuik. Meestal hangt het samen met de menstruatie. Veel vrouwen hebben tijdens de menstruatie last van krampen in de onderbuik, welke met pijnstillers of een warme kruik gewoonlijk kunnen worden verlicht. Verscheidene aandoeningen die pijn in de onderbuik kunnen veroozaken zijn specifiek voor vrouwen en meisjes. Deze hebben vooral te maken met de vrouwelijke voortplantingsorganen (eierstokken, baarmoeder en eileiders) of met een eventuele zwangerschap. 
 

Blaasontsteking (cystitis)

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas en dit is relatief vaak de oorzaak van pijn in de onderbuik bij vrouwen of meisjes. Vaak betreft het een bactiriële infectie. Het blijkt dat ongeveer de helft van de vrouwen ten minste eenmaal in haar leven last heeft van een bacteriële blaasontsteking en sommige vrouwen hebben hier regelmatig last van.

De meest voorkomende symptomen van een blaasontsteking zijn:

 • brandende pijn bij het urineren;
 • vaak aandrang om te plassen;
 • het gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is na het plassen;
 • pijn in de onderbuik en eventueel de onderrug;
 • koorts en koude rillingen. 

Eileiderontsteking (salpingitis)

De symptomen van van een eileiderontsteking variëren van mild tot ernstig. Wanneer het wordt veroorzaakt door een chlamydia-infectie, heeft een vrouw meer kans dat ze alleen wat milde symptomen heeft, ook in ernstige gevallen. Chlamydia kan echter ook een eileiderontsteking veroorzaken zonder symptomen.

Door de vage klachten waarmee een eileiderontsteking gepaard kan gaan, wordt deze aandoening niet altijd herkend door vrouwen en hun zorgverleners. Vrouwen met een eileiderontsteking klagen vaak over (vage) pijn in de onderbuik. Andere tekenen en symptomen zijn:

 • koorts;
 • ongewone vaginale afscheiding (eerst licht, later pusachtig) met een vieze geur;
 • pijnlijke geslachtsgemeenschap;
 • pijn bij het plassen;
 • onregelmatige menstruatie;
 • (zelden) pijn in de rechter bovenbuik.

Behandeling bestaat uit een antibioticakuur.

 

Dysmenorroe of menstruatiepijn

Dysmenorroe is een pijnlijke menstruatie die de vrouw in haar normale, dagelijkse activiteiten (ernstig) kan belemmeren. Een vrouw met dysmenorroe heeft tijdens haar menstruatie last van een krampende pijn in de onderbuik, een scherpe pijn die komt en gaat, of een zeurende pijn, die eventueel gepaard gaat met (lage) rugpijn.

De klachten beginnen meestal direct na of iets voor het begin van de menstruatie en duren vaak enkele uren tot drie dagen. Naast de krampende pijn, zijn er soms klachten van hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en (neiging tot) braken aanwezig.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire of essentiële dysmenorroe en secundaire dysmenorroe. De primaire vorm verwijst naar menstruele pijn die optreedt rond de tijd dat een meisje begint te menstrueren en hangt samen met de hormomen die de eierstokken maandelijks in verband met de eisprong aanmaken. Plaatselijke toedoening van warmte via een kruik kan de pijn verminderen en is ongeveer even effectief als ibuprofen.

Secundaire dysmenorroe ontwikkelt zich op latere leeftijd en is er sprake van een organische oorzaak, zoals:
 • endometriose;
 • pelvic inflammatory disease (PID); of
 • uterusmyoom (vleesboom).
Bij deze variant wordt het onderliggende lijden behandeld.
Menstruatiepijn - Wat is menstruatiepijn?

Pijn in onderbuik tijdens zwangerschap

Het is heel normaal dat een zwangere vrouw af en toe pijn in de onderbuik of het bekkengebied heeft, vooral tijdens de laatste maand van de zwangerschap. Dit komt doordat de spieren en bindweefsel van de buik als gevolg van het steeds groter wordende ongeboren kind uitrekken.
 
Let op: aan het begin van de zwangerschap kan pijn en enig bloedverlies ook wijzen op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ongeveer één op de honderd zwangerschappen is buitenbaarmoederlijk, dat wil zeggen dat de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt, meestal in een eileider. Vaak geeft een buitenbaarmoederlijke zwangerschap al klachten voordat de vrouw weet dat ze zwanger is. De klachten kunnen aanvankelijk bestaan uit:
 • pijn in de onderbuik, soms aan één zijde;
 • onregelmatige vaginale bloedingen. 

Als de zwangerschap ten einde loopt, kan de pijn in de buik worden verorzaakt door het begin van de weeën. Placentaloslating (solutio placentae) leidt in een enkel geval tot onder meer kramp in de buik of ernstige, aanhoudende buikpijn.

Voorts is het belangrijk te vermelden dat een zwangerschap obstipatie (verstopping) of een moeilijke stoelgang kan veroorzaken. Gedurende de zwangerschap verandert er heel veel in het vrouwelijk lichaam enerzijds, terwijl anderzijds de groeiende vrucht ook steeds meer plaats in de baarmoeder nodig zal hebben. Zwangere vrouwen moet derhalve voorbereid zijn op problemen met de stoelgang, wat gepaard kan gaan met buikpijnklachten.


Geschreven door

 Home

Home - Pijn in onderbuik links rechts

Aandoeningen A-Z symptomen en behandeling

Aandoeningen A-Z symptomen en behandeling - Pijn in onderbuik links rechts

Onafhankelijke informatie over vele aandoeningen.