Home » Buikpijn nieuws & onderzoek

Buikpijn nieuws & onderzoek

Ziekte van Crohn bij kinderen kan aanvangen door bacteriƫn

Ziekte van Crohn bij kinderen kan aanvangen door bacteriƫn - Pijn in onderbuik links rechts

Bepaalde soorten bacteriën spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte van Crohn en ze houden deze ziekte in stand, aldus een nieuwe studie van de Universiteit van New South Wales in Australië.


De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte, waarbij in het hele spijsverteringskanaal -dat wil zeggen vanaf de mond tot aan de anus- ontstekingen kunnen ontstaan. Symptomen zijn onder meer buikpijn, diarree (vaak met bloed en slijm), gewichtsverlies, gewrichtspijn, huidproblemen en koorts.

Er is bewust gekozen om kinderen met nieuw gediagnosticeerde ziekte van Crohn te onderzoeken, omdat de onderzoekers dachten dat dit hun kansen om bacteriën te detecteren die betrokken zijn bij het initiëren de ziekte van Crohn zou verhogen. Ook zouden verstorende factoren die mogelijk van invloed zijn op de darmflora, zoals antibiotica-gebruik, roken of het gebruik van alcohol in mindere mate aanwezig zijn bij deze kinderen dan bij volwassenen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat patiënten met nieuw gediagnosticeerde ziekte van Crohn meer Proteobacteriën (zoals E. coli en Campylobacter concisus ) in de darmen hadden dan een controlegroep. Mogelijk dat deze bacteriën een rol spelen in de initiatie van de ziekte. De resultaten ondersteunen de theorie dat de ziekte van Crohn is gekoppeld aan een onbalans in de gastro-intestinale microbiota.

Bron: N.O. Kaakoush, A.S. Day, K.D. Huinao, S.T. Leach, D.A. Lemberg, S.E. Dowd, and H.M. Mitchell, 2012. Microbial dysbiosis in pediatric patients with Crohn's Disease. J. Clin Microbiol. 50:3258-3266. Op 22 oktober 2012 verschenen op de website:
http://medicalxpress.com/news/2012-10-specific-bacterial-species-crohn.html#jCpProbiotica is geschikt voor kinderen met functionele buikpijn en PDS

Probiotica kan klachten van buikpijn helpen verlichten bij kinderen met chronische maagpijn welke wordt veroorzaakt door het prikkelbare darm syndroom (PDS), of bij kinderen met functionele buikpijn. Dat is buikpijn zonder dat er een lichamelijke oorzaak wordt gevonden. Bacteriële overgroei kan functionele buikpijn veroorzaken. De darmen zitten bij ieder mens vol met allerlei verschillende bacteriën die zijn nodig om het eten te verteren en verwerken. Soms zijn er echter teveel 'slechte' en te weinig 'goede' bacteriën, waardoor de verhouding uit balans is. Als gevolg hiervan kunnen onder meer buikpijnklachten ontstaan. Onderzoek toont aan dat door het geven van probiotica, dat zijn 'goede' bacteriën, de verhouding weer hersteld kan worden en buikpijnklachten afnemen.

Een nieuwe studie toont gunstige (probiotische) effecten aan van Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), een goed commensale bacterie. Inname kan de ernst en frequentie van aanvallen van buikpijn bij kinderen met het prikkelbare darm syndroom significant verminderen.

Onderzoekers zeggen dat 10 tot 15% van de schoolgaande kinderen last heeft van terugkerende buikpijn. Het prikkelbare darm syndroom is hier vaak de oorzaak van, en er zijn weinig behandelingsmogelijkheden beschikbaar voor kinderen met deze aandoening.

De onderzoekers keken naar de vraag of de behandeling met LGG de symptomen van buikpijn bij 141 kinderen met het prikkelbare darm syndroom of functionele buikpijn verlichtte. De kinderen kregen gedurende acht weken ofwel LGG of een placebo toegediend. Vervolgens werden ze gedurende acht weken gevolgd. De resultaten toonden aan dat bij de groep kinderen die LGG had gekregen, de ernst en frequentie van de buikpijnklachten serieus afnamen. Dit effect duurde nog weken nadat gestopt was met de toediening van LGG.

Bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de samenstelling van de bacterieflora anders ten opzichte van gezonde mensen. Patiënten met PDS hebben de helft minder van de verondersteld goede bifidobacteriën en een toename van mogelijk schadelijke pseudomonasbacteriën. De afwijkende bacteriële samenstelling kan bij een verhoogde darmdoorlaatbaarheid de afweer in de darm activeren, wat een veel voorkomend probleem is bij kinderen met PDS. De onderzoekers zeggen dat in de LGG groep ook verbeteringen in de darmpermeabiliteit (doorgangbaarheid van de darmen) werden gezien en dan voornamelijk bij kinderen met PDS.

Bron: Probiotic Helps Children's Stomach Pain. Lactobacillus GG May Ease Stomachaches in Children With Irritable Bowel Syndrome. http://www.webmd.com. 16 november 2010.

Kinderen die gepest worden kunnen psychosomatische klachten krijgen

Studies hebben aangetoond dat pesten eist zijn eist op de geestelijke gezondheid van de slachtoffers. Een nieuwe studie laat zien dat de effecten ook fysiek kunnen zijn. Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. Hierbij krijg je lichamelijke klachten waarvan de oorzaak van psychische aard is.

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd op 16 september in het vakblad Pediatrics, blijkt dat pesten psychosomatische klachten kan veroorzaken.¹ Symptomen zoals ongewone hoofdpijn, verlies van eetlust, slaapproblemen, buikpijn of bedplassen kunnen signalen zijn dat een kind het slachtoffer is van pesten, aldus de onderzoekers .

Pesten komt het meeste voor op school, maar inmiddels komt ook digitaal pesten steeds vaker voor. Volgens het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) wordt ruim elf procent van de scholieren op de basisschool regelmatig gepest. Volgens de website Puber-wijzer wijzen de cijfers uit dat het percentage kinderen dat op de middelbare school te maken krijgt met pesten niet zo heel erg groot is. Naar schatting zes procent van alle kinderen wordt gepest. Dat lijkt weinig, maar die cijfers houden in dat er in iedere klas wel een kind is dat het pispaaltje is.

Onderzoek laat zien dat pesten vooral voorkomt op grote scholen met grote klassen, waar het contact met de docent afstandelijk is. Sommige kinderen lopen een groter risico om gepest te worden, vooral zij die verschillen van hun leeftijdgenoten, die worden gezien als zwakker, die te kampen hebben met een depressie of worstelen met hun gevoel van eigenwaarde, maar ook zij die minder vrienden hebben en degenen die niet zo goed kunnen opschieten met anderen.

Onderzoek uit maart 2012, welke is uitgevoerd door het Kennedy Krieger Institute in Baltimore en de Johns Hopkins University, toonde aan dat maar liefst 63 procent van de kinderen met een autisme spectrum stoornis gepest werden. Zij hadden drie keer meer kans om gepest te worden dan hun broers en zussen zonder autisme. Verder is gebleken dat één op de drie kinderen met een voedselallergie worden gepest.

De onderzoekers beoordeelden 30 studies uit de hele wereld. Ze vergeleken de resultaten en vonden dat gepeste kinderen twee keer zoveel kans hadden als niet-gepeste kinderen om psychosomatische klachten te ontwikkelen. De relatie was meer uitgesproken in studies die een groter aantal jongens betrokken bij het onderzoek.

De onderzoekers wezen erop dat, omdat pesten zo wijdverbreid is in de wereld, moet worden beschouwd als een internationaal probleem voor de volksgezondheid.

De gevolgen van pesten kunnen ook aanhouden in de volwassenheid. Uit onderzoek blijkt dat gepest zijn als kind wordt geassocieerd met meer problemen bij het vinden van een reguliere baan, meer gezondheidsproblemen en slechte sociale relaties in de volwassenheid.³

Kinderen die betrokken waren bij pesten -als slachtoffers, als daders, of beide- hadden twee keer zoveel kans op problemen met betrekking tot het vinden en behouden van een baan en met hun financiën, dan degenen die niet betrokken waren bij pesten. Degenen die zowel pester en slachtoffer waren in de kindertijd, hadden zes keer meer kans op het ontwikkelen van een ernstige ziekte, of een psychiatrische stoornis. Bovendien werd er meer gerookt in deze groep.

Deze onderzoeksresultaten laten zien dat gepest worden negatieve gevolgen heeft op velerlei gebied, ook op de lange(re) termijn.

Noten:

[1] Bullied Children and Psychosomatic Problems: A Meta-analysis. Gianluca Gini and Tiziana Pozzoli. Pediatrics peds.2013-0614; doi:10.1542/peds.2013-0614

[2] Kennedy Krieger Institute (Mar 27, 2012). Children with Autism Bullied 3 Times as Much

[3] Dieter Wolke, William E. Copeland, Adrian Angold, and E. Jane Costello. Impact of Bullying in Childhood on Adult Health, Wealth, Crime, and Social Outcomes. Psychological Science 0956797613481608, first published on August 19, 2013 doi:10.1177/0956797613481608

 

Home

Home - Pijn in onderbuik links rechts

Aandoeningen A-Z symptomen en behandeling

Aandoeningen A-Z symptomen en behandeling - Pijn in onderbuik links rechts

Onafhankelijke informatie over vele aandoeningen.