Home » Buikpijn na eten

Buikpijn na eten

Wat zijn de mogelijke oorzaken van buikpijn na het eten?

Wat zijn de mogelijke oorzaken van buikpijn na eten of maagpijn na eten? Gastro-enterologie is de wetenschap die zich bezighoudt met ziekten van het maag-darmstelsel en een gastro-enteroloog onderzoekt en behandelt mensen met complexe maag-, darm- of leveraandoeningen. Veel mensen die bij een gastro-enteroloog komen, klagen over buikpijn na het eten. Hoewel er op het eerste gezicht niets aan de hand lijkt, moeten dergelijke wel nader onderzocht worden. Het is vooral belangrijk om dit symptoom te onderzoeken bij oudere mensen, omdat de incidentie van maagkanker stijgt met het ouder worden.Hieronder worden een aantal mogelijke oorzaken van buikpijn na het eten behandeld. Het gaat hier vooral om terugkerende klachten en dus niet om buikpijn na het eten als gevolg van overdadig eten en/of te vet eten. Of het drinken van veel water, verse vruchtensappen, frisdranken of andere dranken na of tijdens het eten. Op deze manier verdun je het maagzuur, waardoor het voedsel slecht verteerd in de darmen terechtkomt en dus niet goed opgenomen wordt. Het gaat gisten waardoor krampen en winderigheid kan ontstaan.

Indigestie en dyspepsie

Iedereen heeft wel eens last gehad van pijn in de bovenbuik die te maken had met eten. Meestal noemt men dit indigestie. Stress, overgewicht, roken en slechte eetgewoonten zijn bekende risicofactoren.

Dyspepsie verwijst naar aanhoudende of telkens terugkerende indigestie zonder aanwijsbare oorzaak of afwijking in het spijsverteringskanaal. Klachten die optreden zijn pijn in de bovenbuik, die vaak erger wordt door eten, en vooral ’s morgens misselijkheid.

Zuurremmers kunnen verlichting bieden. Gezond leven en eten vermindert de klachten.

Galstenen

De galblaas is een peervormig hol orgaan, gelegen rechtsboven in de buikholte, onder de lever. Wanneer galvloeistof teveel indikt, ontstaat er een galsteen. Klachten die duiden op het (mogelijke) bestaan van galstenen, zijn aanvallen van vage pijn, een gevoel van misselijkheid en een naar gevoel in de (rechter) bovenbuik, vaak uitstralend naar de rug en borst, vooral na het eten van vet, ei, chocola of bepaalde groenten, zoals koolsoorten.

Maagzweer

De meest waarschijnlijke oorzaak van de pijn na het eten is een maagzweer. De zweer kan zich in de  maagwand of twaalfvingerige darm -het eerste deel van de dunne darm, waar het voedsel in terecht komt als het de maag verlaat- manifesteren. Een zweer in de maag wordt ulcus ventriculi genoemd en een zweer in de twaalfvingerige darm heet ulcus duodeni.

De maag en de twaalfvingerige darm worden beschermd door een slijmlaag. Als de balans tussen de zuur- en de slijmproductie verstoord raakt, dan kan de wand van deze organen ontstoken en beschadigd raken. In het begin valt het nog wel mee met de beschadiging en is deze oppervlakkig, maar wanneer de aantasting voortduurt kan een soort krater ontstaan: een zweer (zie foto).

De belangrijkste oorzaak van een zweer is de Helicobacter pylori bacterie. Medicijngebruik staat op een goede tweede plaats. Het langdurig en/of veelvuldig gebruik van aspirine en bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), ibuprofen, naproxen en diclofenac, kunnen een maagzweer veroorzaken. Stress en andere factoren, zoals roken, kunnen de klachten verergeren.

De meest voorkomende klacht van een maagzweer is pijn in de onderbuik. Andere veel voorkomende klachten zijn misselijkheid, braken en gebrek aan eetlust. Een zweer in de maag geeft veelal hevige pijn vlak na het eten. Een zweer in de twaalfvingerige darm daarentegen veroorzaakt vooral pijn wanneer de maag leeg is en 's nachts.

Voedselintolerantie

De meest mensen kunnen zonder problemen alle voeding eten, maar sommige mensen reageren slecht op bepaalde voedingsmiddelen. Als blijkt dat je elke keer na het eten van een bepaald voedingsmiddel vervelende symptomen of klachten krijgt, kun je een voedselintolerantie hebben. Meestal is de oorzaak van de intolerantie onbekend, maar soms is er wel een aanwijsbare oorzaak. Een voorbeeld hiervan is lactose intolerantie, wat wordt veroorzaakt door de afwezigheid van het enzym lactase, waardoor je niet in staat bent lactose (melksuiker) te verteren. Als het verteren van lactose in de aanbevolen hoeveelheid melk of melkproducten klachten geeft, spreekt men van 'lactose-intolerantie'. Onverteerde lactose veroorzaakt pijn ter hoogte van de dikke darm en geeft klachten als diarree. (Sinds 2006 is er in veel supermarkten lactosevrije houdbare melk verkrijgbaar. In natuurvoedingswinkels is vaak ook lactosevrije yoghurt te koop.)

De meeste voedselintoleranties veroorzaken klachten als:

 • maagpijn
 • diarree
 • hoofdpijn
 • misselijkheid en overgeven

Maag-darmischemie

Een andere mogelijke oorzaak van buikpijn na eten het eten is maag-darmischemie. Men spreekt van maag-darmischemie wanneer er vernauwingen ontstaan in de bloedvaten van het maagdarmkanaal. Vaak is slagaderverkalking de oorzaak.

Tijdens de vertering in het maagdarmkanaal is er extra zuurstof nodig, welke via het bloed wordt aangeleverd door drie belangrijke slagaderen:

 • naar de maag: de maag-leverslagader;
 • naar de dunne darm: bovenste darmslagader;
 • naar de dikke darm: onderste darmslagader,

Courante klachten bij vernauwing van bloedvaten van de maag en darmen zijn:

 • pijn na de maaltijd;
 • pijn na lichamelijke inspanning;
 • (soms) pijn na stressvolle gebeurtenissen;
 • gewichtsverlies (doordat men steeds minder gaat eten vanwege de klachten);
 • maagzweertjes;
 • diarree; en
 • misselijkheid.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een andere veel voorkomende oorzaak van buikpijn. Brandend maagzuur is het omhoogkomen van maagzuur in de slokdarm. Dit veroorzaakt irritatie en een brandende pijn of ongemak achter het borstbeen of in de bovenbuik. Ook kun je last krijgen van een brandend gevoel of zurige smaak achter in je keel of mond. Verder kan het zijn dat je vaak moet opboeren.

Maagkanker

Na longkanker is maagkanker wereldwijd de meest voorkomende kankersoort. Maagkanker komt vrijwel altijd voor bij mensen die ouder zijn van 50 jaar. Het komt twee keer zo veel voor bij mannen als bij vrouwen. Voedingspatroon en leefstijlfactoren (roken en veel drinken) zijn risicofactoren. Vaak wordt maagkanker in een vrij laat stadium ontdekt, waardoor behandeling gericht op genezing niet meer tot de mogelijkheden behoort. Dit komt omdat het aanvankelijk weinig tot geen klachten geeft. Bovendien zijn de klachten a-specifiek. Bij aanhoudende bovenbuikklachten moet je alert zijn.

De symptomen die kunnen optreden, bestaan uit:

 • vermoeidheid
 • opgeblazen gevoel na het eten
 • pijn in de maag na het eten
 • vol gevoel terwijl je weinig hebt gegeten
 • maagzuur
 • indigestie
 • misselijkheid
 • maagpijn
 • braken
 • gewichtsverlies

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomend euvel, waar vooral vrouwen last van hebben. Ben je net gezellig uit eten geweest, begint het bekende gerommel in de maag. Je gaat als een speer naar huis, war je het komende uur op het toilet doorbrengt met klachten als kramp en diarree, tewrijl je de vorige keer nog last had van obstipatie. De belangrijkste klachten van PDS zijn:

 • pijn of een onaangenaam gevoel in de buik
 • een opgeblazen gevoel of winderigheid
 • chronische diarree, obstipatie, of een combinatie van beide: nu eens diarree, dan weer obstipatie
 • slijm bij de ontlasting

Normaal gesproken verloopt het peristaltische proces volgens een vast ritme, maar bij PDS is die regelmaat zoek. De pijn die je voelt, wordt veroorzaakt doordat de spieren zich langer en met meer kracht samentrekken dan normaal het geval is. De voedselresten kunnen sneller door je darmen worden getransporteerd en dit geeft klachten als winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Als het tegenovergesteld zich voordoet en het proces langzamer verloopt, dan wordt de ontlasting hard en droog. Darmkrampen geven een grotere slijmproductie. PDS kan behoorlijk van invloed zijn op je leven.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging is een veel voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door het eten van bedorven of besmet voedsel. De boosdoeners zijn micro-organismen (bacteriën, virussen en parasieten), of toxinen door bijvoorbeeld het consumeren van giftige paddenstoelen of onjuist bereide exotische voedingsmiddelen.

De symptomen van een voedselvergiftiging zijn misselijkheid, braken en/of diarree, die enkele uren na het eten van besmet voedsel kunnen aanvangen. Dit kan gepaard gaan met maagkrampen en andere klachten. Gelukkig verloopt een voedselvergiftiging meestal mild en verdwijnt het zonder behandeling. In sommige gevallen verloopt een voedselvergiftiging echter ernstig en kan een ziekenhuisopname nodig zijn.


Geschreven door

 Home

Home - Pijn in onderbuik links rechts

Aandoeningen A-Z symptomen en behandeling

Aandoeningen A-Z symptomen en behandeling - Pijn in onderbuik links rechts

Onafhankelijke informatie over vele aandoeningen.